A Puli szőrzetének ápolása

1.Általános kérdések 

Amikor egy puli él velünk, akkor szeretnénk szép, egészséges, ápolt szőrzetben látni őt. Ennek eléréséhez a puli szőrzetének rendszeres gondozására, ápolására van szükség, amelynek gyakorisága függ az örökölt szőrminőségtől és a környezeti adottságoktól. Aki még nem találkozott a puli gondozásával, abban azonban több kérdés is felmerül. Mit kell vele tenni? Hogyan? Mikor? Ebben az írásban a puli otthoni szőr gondozásával kapcsolatos általános kérdéseket és még néhány más ápolási szempontot veszünk majd sorra.

Vannak olyan teendőink, amelyek csak pár percet igényelnek, de gyakran el kell végeznünk ezeket. Aztán vannak olyan feladatai is, amelyek ugyan hosszabb időt vesznek igénybe, azonban csak ritkán kerül rájuk sor. 

Több a teendőnk egy fiatal puli alakuló szőrével, míg az életkor előre haladásával egyre kevesebb alkalommal kell nekiállni. Egy jó minőségű szőrzettel rendelkező, jól gondozott felnőtt puli esetében pedig már csak hosszú időközönként - akár félévente - elegendő a teljes testre kiterjedő feltépést elvégezni, mégis látványos, tetszetős lesz a megjelenése.

A szőrápolást elvégezhetjük otthon is, ha van ilyen tapasztalatunk, kapunk ehhez segítséget, vagy magunk vállalkozunk erre. Amennyiben ezt nem tudjuk biztosítani, akkor inkább célszerű egy ügyes kozmetikust keresni. De nézzük meg, hogy saját magunk mit tudunk tenni?

  1. Mit kell tudni a puli szőrzetéről általánosságban?

A szőrzet kölyökkorban tömött, hullámos vagy göndör lefutású. Később fürtöket képez, majd erős szerkezetű szalagokat vagy zsinórokat alkot. A felnőttkori nemezek, zsinórok és szalagok kialakulásáig pedig több változáson megy át. A szőrzet durvább felszőrökből és finomabb pehelyszálakból áll. A kétféle szőr aránya határozza meg a bunda jellegét. Amennyiben a felszőr aránya jelentősen meghaladja a pehelyszálakét, akkor a szőrköntös nyitott szerkezetet mutat. A kívánatosnál több pehelyszál pedig túlságosan lágy szerkezetű, nemezesedő, nehezen kezelhető szőrzetet eredményez. A kétféle szőr genetikailag meghatározott helyes aránya alakítja ki a könnyen ápolható, esztétikus megjelenésű szalagos vagy zsinóros formát.

A szőr hossza fartájékon, az ágyéktájékon a leghosszabb. Legrövidebb a fejen és a végtagokon. A fej ernyőzöttsége akkor ideális, ha erős szerkezetű, zsinórszerű lefutású és jól takarja a szemeket, illetve az arcorri részt. A kifésült, vagy elhanyagolt, gubancos szőrzet egyaránt nem kívánatos.

  1. Milyen életkorban kell megkezdeni a puli szőrzet ápolását?

Egy kölyök puli szőrzetével sokáig nincsen tennivalónk. A tisztán tartásra, és a megfelelő táplálásra kell csak figyelmet fordítani. Ha nem, muszáj, ne fürdessük!

Az örökölt szőrminőségtől, és a tartásmódtól függően 6-12 hónapos korban kell elvégezni az első műveleteket. Ekkorra már a kölyökszőrzetnél sprődebb, szerkezetesebb szőrzet alakul rajta.

  1. Mit lehet tenni már a kölyökkorban?

Fontos a hozzászoktatás! Az ápoláshoz a pulit hozzá kell szoktatni. Mindegyik fél kényelme érdekében célszerű ehhez egy asztalon, vagy ágyon hozzá kezdeni, mert a lényeg, hogy kényelmesen le tudjuk fektetni, és mi is könnyen hozzá férjünk.

Nagyon fontos, hogy a tevékenységünket a puli meghitt, kellemes, és megszokott élményként tapasztalja meg. Ekkor még nem kell tépegetni a tincseket, de azok hajtogatásával, és mellette kis pocak-vakargatással kellemes szituációt teremthetünk számára. Egy kölyök, vagy egy fiatal puli megfelelő időben történő hozzászoktatásával, türelemmel, dicsérettel elérhetjük, hogy eleinte csak megengedje, később pedig már a gazdival töltött idő kiemelt részeként tekintsen az ápolásra.

A szőrápoláshoz eleinte szükség lehet segítségre, aki eltereli a puli figyelmét, és segít a nyugodt, ellazult állapot elérésében. Nagyon fontos, hogyha így nem megy, akkor inkább máskor térjünk vissza a műveletekre, mivel egy rossz élményt a puli mélyen elraktároz, és sokkal nehezebb lesz eredményt elérni, mintha kellő türelemmel végeznénk a hozzászoktatást.

  1. Milyen módszert alkalmazunk?

A puli szőrzete hosszában könnyen hasad, mint a vászon-, amelyet felhasználva tépéssel alakítjuk a szőrköntöst. Az asztalon a pulit oldalára fektetjük, majd szépen módszeresen átdolgozzuk az egész testét. A tépéssel haladjunk sorban, de mindegy, hogy mely irányba, az orrától a farka felé, vagy a lábvégektől a gerinc vonala felé indulunk.

Az összeállt tincsek-csomók feltépését kívülről-befelé, a bőr irányába ható tépéssel végezzük. Egészen a bőrig fel kell tépni a szőrt! Megfogva a tincs végét, és egy határozott, de mégis gyengéd mozdulattal hasítunk. Vegyük figyelembe a tincsek természetes vastagságát, és ne szedjük azokat túlságosan vékonyra.

A szőrzet is tükrözze az ivari jelleget, tehát egy kan esetében a tincseket hagyjuk vastagabbra, hogy robusztusabb benyomást keltsen, míg egy szuka finomabb, elegánsabb felépítését követve, viszonylag vékonyabb szőr-szerkezetet alakíthatunk.  

A fejen és a lábakon gyakran eleve vékonyabb tincsek képződnek, ezeket semmiképpen ne felezzük tovább. Kezünket folyamatosan vizezhetjük, vagy permetezhetünk növény spriccelővel, így segítve a tincsek összetapadását, és a kihullott pehelyszálakat is könnyebben összegyűjthetjük. Ha vízhez egy-két deci sört is öntünk, akkor még jobb hatást érhetünk el, mivel a régi praktika szerint a sör nagyon jó tartást ad a tincseknek.

  1. Melyek a kényes részek a feltépéskor?

A fülek átdolgozásakor legyünk különösen óvatosak, mivel a fül pereme nagyon könnyen beszakadhat! Itt a szőrzet eleve több pehelyszálat tartalmaz, nehezen hasad. Ezért a fül szőrzetének feltépéséhez használhatunk egy ollót, mellyel viszont a bőrtől kifelé hasítsuk a szőrzetet. (Fontos a segítség, aki megfogja a puli fejét, megelőzve a véletlen balesetet!)

A másik kényes testtáj a farok, amelynek tépését szintén óvatosan kell elvégezni. Különösen a farok legvége érzékeny, ezért itt is célszerű ollóval felhasítani a tincseket az összetapadt részen.

  1. Általános ápolás

A szemek ellenőrzése, tisztántartása napi rutin feladat. Langyos vízzel megnedvesített papír zsebkendővel kitöröljük a szemzugokat. Az esetlegesen beforduló szőrszálakat ne vágjuk le, mert az még több irritációt eredményezhet, hanem a szemzug irányába töröljük ki! Ha hurutos váladékot, gyulladást tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz!

A fülkagyló belső részéből, a fülkürt felől növő szőrszálakat is rendszeresen el kell távolítani. Különösen a meleg nyári időszakban okozhat gyulladást a szőrzeten megtapadó piszok és zsír. A füleket ellenőrizzük rendszeresen, és ha a benőtt szőr a természetes szellőzést-, tisztulást akadályozza, akkor távolítsuk el! A fülkagylót kifordítjuk, majd a hüvelyk- és mutatóujjunkkal benyúlunk a hallójáratba, így ki tudjuk csipegetni a pehelyszálakat. A fülkürt szőrtelenítése során mindig kis, apró részletekben, szinte szálanként tépjük ki a pelyheket! Ha jelentősebb mennyiségű kenőcsös, barna váladékot észlelünk, vagy a kutya kórosan vakarja a fülét, akkor szintén ellenőriztetni kell állatorvossal.

A puli pofa részének tisztántartása érdekében az etetésénél kerüljük a leveses, pépes eleséget. A száj környékén kialakuló zsíros csomókat nehéz szőr-veszteség nélkül megtisztítani, és csak áztatással lehet rendesen kimosni, ez pedig nap, mint nap nem végezhető el. Előzzük meg a kialakulásukat helyes táplálási módszerrel!

A nemi szerveket is rendszeresen ellenőrizni szükséges. A kanok különösen hajlamosak lepisilni a hosszú szőrzetet, ezért náluk a tasak környékén a szőrzetet tartsuk rövidre nyírva. A tasak legvégén viszont hasznos lehet egy „levezető” pamacs meghagyása. A szukák esetében is meg kell rövidíteni a péra szőrzetét, elkerülve a vizelettől pangó csomók kialakulásának lehetőségét.

A végbélnyílás környékén is rövidre kell nyírni a szőrzetet, amely így sokkal tisztább maradhat. A végbél körüli mirigyek gyulladása sok kutyánál problémát okoz.  Ügyelni kell a bűzmirigy gyulladásra utaló jelekre, a „szánkózásra” és a faroktő harapdálására. Ilyenkor ezt a műveletet leginkább egy kozmetikus vagy állatorvos tudja szakszerűen elvégezni. A problémát azonban a helyes táplálással meg lehet előzni, mivel a megfelelő emésztés során kialakuló, kellő keménységű széklettel a mirigyek tartalma rendszeresen magától kiürül.

A karmok rövidítése szükséges, ha azok nem kopnak megfelelően. Jellegzetes kopogó hangot hallunk járás közben, akkor célszerű ellenőrizni a karmok hosszát. A karmok belsejében azonban erek, idegek találhatók, ezért karomvágást csak gyakorlott személy végezzen!

  1. Fürdetés

Egy felnőtt puli fürdetése jelentős vállalkozás. Lehetőleg csak szükséges esetben végezzük, mivel az egészséges bőrfelszín, szőrzet megőrzését hátráltatjuk a gyakori fürdetéssel. A fürdetés gyakoriságának kérdésében figyelembe kell vennünk, hogy milyen környezetben él, bejár-e a lakásba, volt-e hasmenése, vagy kiállításra készülünk-e vele. Tehát csak akkor kell fürdetni, amikor valóban szükséges!

Fürdetés előtt a tincseket feltépjük, a beleragadt növény maradékokat kiszedjük belőle. A pulinál leghatékonyabb az „áztató” fürdetés. Ilyenkor nagy mennyiségű samponos fürdővizet készítünk, és abban végezzük a fürdetést. Az áztató vizet szükség szerint cseréljük.

A legszennyezettebb testtájakat külön is samponozhatjuk. Általában a pofáknál, a mellkason, a mancsokon és a végbélnyílás környékén lehet szükség külön samponozásra.

A tincsek dörzsölgetését lehetőleg kerüljük el, inkább a piszkos, samponos víz kicsavarásával végezzük a tisztítást. A fiatal pulik esetében a puha, alakuló tincseket egyáltalán ne dörzsöljük, mert azok még könnyen szétválnak!

Fürdetés után a pulit alaposan lezuhanyozzuk, majd tiszta vízben teljesen kiáztatjuk az összes sampon maradékot. Az öblítő vízbe önthetünk egy kevés sört is, ami nagyon jó szőrkondíciót biztosít.

A fürdetés végeztével a puli szőrzetét felülről-lefelé, illetve körben az egész testen jól kicsavargatjuk. Törülközővel kinyomkodjuk a vizet a tincsekből, miközben folyamatosan hajszárítózzuk. A teljes szőrben lévő felnőtt puli bundáját így is csak többszöri alkalommal tudjuk kiszárítani 1-2 nap alatt. Hideg időszakban a teljes száradásig a lakásban kell tartani a nedves szőrű pulit!

A szárítás közben, vagy utána még egyszer ellenőrizzük, és szétválasztjuk az összetapadt tincseket. A fürdetés hatására a szőrzet veszít a tartásából, ezért ha kiállításra készítjük fel a pulit, akkor érdemes legalább egy héttel azt megelőzően végezni.

  1. A szőrzet megnyírása

A puli teljes szőrpompájában mutatja a leglátványosabb formáját, mégis szükség van egyes testrészeken a rendszeres időnkénti rövidítésre. Ez csak igazítást jelent a pofarészen, vagy a tappancsokon.

A puli szőrhosszának kialakítása azonban mégis leginkább a tartásmódtól függ, hogy milyen hosszúra érdemes meghagyni. Kiállításra jár? Teljes szőrben kell hagynunk. Ha viszont rendszeresen sportol, vagy dolgozik a puli, akkor szőrét többé-kevésbé ajánlott megrövidíteni. De a nyírás akkor is felmerül, ha a környezet miatt nem tudjuk hosszú szőrben tisztán tartani a pulit.

A nyírás mikéntje viszont nagyon fontos! Általános ápolás, fürdetés és szárítás után célszerű a nyírást elvégezni. Használjunk ollót, és lehetőleg 4-5 cm-nél ne vágjuk rövidebbre. Így a kialakult tincsek épen maradnak, könnyen ápolható marad a szőrzet a jövőben is. A nyírógépes módszer hosszú időre szétroncsolja a szőrszerkezetet, ezért érdemes elkerülni. Az ollós vágás nagy előnye, hogy a fajtajelleg megmarad!

A puli fajtajellegnek megfelelő rövidítése során a test vonalát követve arányosan, hengeres formákat alakítva rövidítjük a szőrzetet. A fej szőrzetét kerekded formára nyírjuk, amely a szemeket eltakarja. Az ajkak közé lógó szőrzetet is lerövidítjük, és az orrtükrön túlnyúló tincseket körben megigazítjuk.

A lábak szőrzetét hengeresre igazítjuk. A talpon, az ujjpárnák közül növő szőrt is lenyírjuk, illetve mancsokat körbenyírjuk, így az ujjak szőrzetét a karmokig visszavágjuk, hogy tappancsok is kerek formát mutassanak.

Sok pulinál előnyös lehet a szőrzet megrövidítése 1,5 – 2 éves koruk tájékán, mivel a tincsek végén kialakul egy bojt, vagy lapka, esetleg az átszürkülés folyamatában van a kutya. Ilyenkor a szőr végéről pár centimétert egyenletesen lenyírunk, hogy egy látványosabb, egyöntetűbb bundát kapjunk.

Néha előfordul olyan eset is, hogy a puli levakarja a bundáját egyes területen, ekkor is célszerű hozzá rövidíteni az épen maradt tincseket. Az újra növő szőrzet így gyorsabban hozzá tud igazodni a sértetlen tincsekhez, eltűnik a kontrasztos vakarásnyom.  

Abban az esetben pedig, ha a puli szőrzete annyira összenemezesedett, gubancolódott, hogy a rendbe hozása már nem lehetséges, akkor is megoldás lehet a fajtajellegnek megfelelő rövidítés.

A kutyának szüksége van a szőrzetére, ezért csak annyira rövidítsük meg a koloncokat, hogy az összetapadt szőrzetet fel tudjuk bontani. A megrövidített koloncokat válasszuk szét lapokra, majd ezeket a lapokat feltépjük. Ha még így sem megy, akkor a bőrtől kifelé irányítva ollóval felhasítjuk, felvágjuk.

A nyírással összességében egy fiatal puli formáját célozzuk meg!

  1. Tartási körülmények, táplálás

Ahhoz, hogy egy puli látványos szőrzete kifejlődhessen, megfelelő táplálásra és tartási körülményekre van szüksége. Fontos a megfelelő mozgás, táplálás és a családi környezet biztosítása!

Vegyük figyelembe, hogy a kutya egy húsevő állat! Kutyának való táplálékot kapjon.

Végezzük el a rendszeres parazitaellenes kezeléseket! Bolhák, kullancsok, bélférgek és legújabban egy veszélyes parazita a szívféreg védelmét kell biztosítanunk.

A puli környezetét is tisztán kell tartanunk, a kertből a gyomnövényeket ki kell irtanunk, például a bogáncsot, toklászt.

Ha mindezekre ügyelünk, akkor megalapozzuk a kutya egészséges, gondozott küllemét. Az ápolásról szóló sorozatunk következő részében pedig a puli életkorának megfelelő különleges szempontokat vesszük majd sorra!

Pulis üdvözlettel,

az Ipolyréti Vidám puli tenyészet

Horváth Annamária – Gyárfás László