Szenvedéllyel a puliért!

 

Gyárfás László vagyok, az Ipolyréti Vidám (Puli) kennel tenyésztője. Szobon élek, amely város a Dunakanyar, a Börzsöny és az Ipoly-völgye találkozásánál fekszik, szép természeti környezetben. Aki ellátogat hozzánk, az útját egy kellemes kirándulással is egybekötheti, élvezheti a Duna, az Ipoly, és a hegyek látványát.

A Pulival 1993-ban ismerkedtem meg. A legelső, - feledhetetlen Pulim - Bogi volt, aki 15 évet élt velünk. Noha akkoriban még nem gondoltam tenyésztésre, kiállításra, csak egy "kutyát" szerettem volna, de mégis rátaláltam a PULI-ra.         Mikor hozzánk került, az egész család elcsodálkozott a kis fekete szőrgombócon, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Egy-kettőre elvarázsolt bennünket, meg az összes látogatónkat is, akik közül jó néhányat már akkor azonosíthattunk, mielőtt a kapunk elé érkeztek, és még nem is láthattuk őket. Bogi ugyanis mindenkit külön módszerrel üdvözölt, valakit vakkantással, valakit csaholással, mindenkinek más hangon örült, na és persze volt olyan is, akit morgással fogadott.

Egy idő után már jól kiismertük jelzéseit, mivel „hét nyelven beszélt”. Megbíztunk az ítélőképességében is, mert éber őrszemünk tudta a dolgát, hogy kit engedhet be a gazda távollétében.

A Puli tekintete mindig a gazdáját fürkészi, figyeli. Apró jelzés, szemvillanás - és talán egy gondolat ereje - alapján, mint a kilőtt íj pattan ki a feszült figyelméből, de anélkül soha. Nem túlzóak azok a legendák, amelyek a Puli képességeit és munkáját dicsérik. Első pulim által értettem meg, micsoda értéket hagytak ránk őseink.

Ennek a csodálatos kutyafajtának, a PULI-nak a tenyésztését szeretném folytatni, amely nemcsak egyedi külseje, páratlan szépsége, de belső tulajdonságai miatt is világhíres.

Fontosnak tartom, hogy a jövő számára is megőrizzük adottságait.

A tenyésztés lehetőségét Ludas Matyi Kupec, maszkos kanunk érkezése vetette fel. Kiegyensúlyozott, barátságos, kíváncsi és játékos természetét a mai napig, közel 11 évesen is megőrizte. Kupec számos versenyen sikeresen szerepelt, többszörös champion, és rajta keresztül ismertem meg a kutyakiállítások világát, ahol nagyon sok barátot és ismerőst szereztünk. „Szereztünk”, mivel Kupeccel sok néző megismerkedett a kiállításokon, szívesen dögönyözték, és barátkoztak vele.

Kupec érdekében léptem be a Hungária Puli Klubba, hogy szakmai alapokon is megismerhessem e csodálatos fajtánkat.

Az első kölyök megszületésére azonban még várnom kellett. Patvarci-Nagydiófás Dögös – „Csibi” tüneményes fekete puli szukánk 2009-től él nálunk.

Felnőtt korában érkezett hozzánk, azonban rövidesen nagyon jól beilleszkedett, és vele már elindíthattam a tenyésztési munkát. Kiváló adottságait szeretném rögzíteni a tenyészetemben. Rendkívül dongás, atlétikus felépítéssel rendelkezik, amilyet csak nagyon ritkán, elvétve lehet találni. Veterán, 13 éves kora alig látható rajta, és ma is kőkemény az izomzata. Emellett hihetetlenül intelligens, néha el is csodálkozunk az újabb, és újabb trükkjein. Csibi a fiatal kutyáink nagy tanítómestere, és "rendszabályzója" is.

Kupec és Csibi összecsiszolódott, jó párost alkotnak, teljes a harmónia közöttük.

Ma már veteránként, de még mindig éberen, együttműködve őrzik az otthonunkat. 

Vidámságukkal, kedvességükkel, folytonos tettvágyukkal megszínesítik életünket, állandó elfoglaltságot jelentenek a velük folytatott séták, kirándulások.

Az ő párosításukból született kennelünkben az első alom.

A második alomnál azonban már egy másik párosítást választottam. Csibinek a Szentmihályi-Szabó Olivérrel, a kiváló adottságokkal rendelkező, egyedi vérvonalú fekete kannal való párosításából 2011. évben született három ígéretes fekete kölyök. 

Közülük Bikfic a Hanyi-Koromfehér kennel sikeres fedezőkanjává vált, több csodálatos, életerős kölyök született utána, a; és vele még tervezünk párosítást mi is. (Képek Bikficről)

Tenyészetünkben új lehetőségeket két fiatal puli szuka érkezése hozott. 

Pörgelóci Varázs gyönyörű, szürke szukával nyitunk a pulinak a legritkább színében történő tenyésztése felé. A szürke szín varázslatos hordozója iránt nagy reményeket fűzök.

Egyik legjobb adottságokkal rendelkező szürke pulinak tartom, amely ma Magyarországon él. Varázs 2013. májusában, Gödöllőn máris Fiatal Világkupa Győztes címet szerzett, illetve számos HPJ eredménnyel büszkélkedik, a HPK-nál 2013. év fiatal maszkos- szürke szukája I. helyezett lett. Ő egy elegáns Dáma. (Képek Varázsról

Csípőszűrése kiváló eredmény hozott, teljesen normál (HD-A) minősítéssel.

Varázs egy ideális családi kutya, kedves, édes, és kiegyensúlyozott. Tenyésztésbe vételét 2016 év elején kezdtük, párja Loncsosi-Bátor Kispajtás, egy gyönyörű (Junior Európa-Győztes) és energikus fiatal kan lett. Kölykeik január 24-én születtek. (Képek a Cs-alomról)

Másik fiatal szukánk Ludas Matyi Zserbó, aki kiváló arányokkal, és bájos fejjel rendelkezik. A természete kedves, bohókás, ugyanakkor nagyon életrevaló, és leleményes. Házőrzésben, rendezkedésben mindig ő a legelső. Egy "sikkes csajszi", rendkívül temperamentummal, egyszerre tud lágy és kemény is lenni, egyik szemét azonban mindig a szeretett gazdán tartja.

Zserbó kiválóan szerepelt jópár kiállításon, "nagyon ígéretes", 4xHPJ, és 2xBOS eredményeket ért el. Csípőszűrése kiváló (HD-A) eredményt mutatott. A szőrzete tekintetében a nagy tömeg, és a fürtös, keskeny-szalagos jelleg dominál. Testvére "Juhos", a szülei, és a többi kiváló őse nyomán remélem, hogy Zserbó a tenyészetünk erősségévé válik. (Képek Zserbóról)

Zserbó első alma 2015-ben született, egy kiváló, rendkívül típusos fiatal puli kannal, Nyírségfia Üstökössel. (Képek a C-alomról)

Zserbót 2016. évben maszkos fakó kanunkkal, Ludas Matyi Kupeccel párosítottuk, amelyből február 16-án 6 gyönyörű kölyök született, a D-alom.

A Puli ma már főként családi kutya, azonban széles az a szerepkör, ahol jól helyt tud állni. Családi kutyaként leginkább akkor találja meg önmagát, ha van feladata, szerepe, és ki tudja élni az ösztöneit. Fontosnak tartom, hogy a tenyészetemben élő puliknak legyen állandó feladata, mégha az a házőrzés is. A képzésük, és a velük való foglakozás nálunk folyamatos, igyekszünk számukra ingergazdag környezetet biztosítani, sok sétával és játékkal. (Videó a pulikról)

A szülők életében bekövetkező minden esemény lenyomatot képez az utódokban, ezért nagyon fontos a jól átgondolt választás. 

Tenyészkuyáinknak mi is a legjobbat szeretnénk biztosítani. Tartásuk során az ősi igényeiknek megfelelő nyers táplálást (BARF), és gondozásukra lehetőleg természetes eredetű ápolószereket alkalmazunk. Az egészséges, harmonikus élet megalapozásához a kölyköket családi környezetben, gondos odafigyeléssel neveljük. (Tenyészetünkben szívesen látjuk az érdeklődőket!)

Remélem, hogy a Puli fajta, szerepkörében visszatalál majd a legősibb, háziállatok mellett végrehajtott feladataihoz, és a családi gazdaságok újból használatba veszik nagyszerű képességeit. Ez a fajta alkalmasság azonban csak akkor maradhat fenn, ha az emberek széles körben tartanak tiszta vérben tenyésztett Pulikat, amelyek közül pásztorkutyaként dolgozó egyedek kerülhetnek ki, fenntartva az eredeti funkcióval a kapcsolatot.

A tenyésztésben ezért fontos célom a Puli pásztorkutya múltjából eredő, örök értékeinek: a belső tulajdonságok, munkakészség, karakter megőrzése, figyelmet fordítva azonban a modern kornak megfelelő szép küllemre is.

Bízom benne, hogy a tenyészetünkben született pulik az új otthonuk hasznos tagjává válnak, és gazdáiknak, családjuknak sok örömet szereznek, akik felelősséggel gondozzák, szeretettel nevelik őket.

Gyárfás László

(Ipolyréti Vidám kennel)